CLT technológia bemutatása

Miért CLT? Mi indokolja alkalmazását, egy mai modern korban?

Mai világunk tele van kihívásokkal. Némelyik olyan, amelyre sűrgősen és hatékony választ kell adnunk. A légszennyezés kétharmadáért az acél és a cement gyártás felelős. Vagyis az építőipar.

A másik probláma a népesség nővekedése és annak ősszetételének változása. Egyre többen leszünk, de egyre kevesebb a munkások száma százalékosan a teljes lakosság arányában.

Mindezt egy olyan társadalomban ahol mindent gyorsan, olcsón, percízen szeretnénk.

Hála az előrelátó mérnököknek a megoldás is megvan már ezekre a problémákra. A 2000-es évekre Ausztriai egyetemeken kifejlesztették a ma CLT-ként (cross laminated timber-kereszt írányban ragasztott faanyag) ismert építési módszert. Mára a technológia hihetetlen gyorsasággal terjed. Aki egy kicsit is utánnanéz a tényeknek azt meggyőzi.

Mik a CLT előnyei?

A teljesség igénye nélkül és főleg laikusoknak:

Nagyobb tér nyerhető vele a hagyományos tégla falazattal szmben. Méghozzá nem is kevés, egy 100m2 ház esetén a CLT 9-9,5m2 plusz nettó teret biztosít. Ez egy gyerekszobával többet jelent.

A falak egyenesek és a sarkok tényleg 90 fokosak. Mindenki találkozott olyan falakkal amihez nem lehetett bútort tolni. Illetve a sarokba illeszteni semmit sem. Nos itt erről szó sem lehet. Ezek a CLT panelek nagy táblákban préselt és ragasztott anyagok, amelyeket CNC (számítógép vezérelt marógép) gépekkel milliméter pontosan vágnak ki. És nem csak a falakat, de az ablakok, ajtók helyét is.

Tömör fa falak. 6cm-től 32cm vastagságig bármi megvalósítható. A falra könnyen rögzíthető bármi, egyszerű facsavarral. Többfajta minőségben elérhető, nem kell látszónak lennie a fa szerkezetnek. Könnyen bórítható gipszkartonnal, festhető, tapétázható.

EZ NEM KÖNNYŰSZERKEZETES HÁZ! Van hőtároló kapacitása. Vagyis nem hűl olyan gyorsan, ha kikapcsoljuk a fűtést. Nehezebb és stabilabb is, de 5x könnyebb a betonnál! A szilárdságát ugyan azzal a C24-el jelőlik mint a betont. Vagyis kíválló megoldás ráépítéseknél.

Tűzállósága megdöbbentő. Igen fából van, de ne hidjük, hogy olyan könnyű meggyújtani, vagy ha sikerül is az messze tovább bírja a terheléseket mint az acél és beton födémek. Ami egyelő a kisebb kárral és nagyobb túlélési esélyekkel.

Földrengésálló. Tudom itthon ez nem jellemző, de egy kisebb rengés is tud károkat okozni. Persze mindent össze lehet dönteni, de ha megnézitek ezt a videót akkor nem kérdés a biztonsága. Felhívnám a figyelmet a videó belső térben felvett anyagára. A rengés után sem látni a falon semmi repedést, bár a bútorok szana-szét repültek.

GYORS! Ezt nagyon ki kell emelni. A idő pénz, főleg annak aki építkezik. Kanadában egy komplett 18 emeletes egyetemi épületet húztak fel CLT-ből 9 és fél HÉT alatt. És mindezt csak 9 munkás. De ne mennyünk messzire. Veresegyházon egy 312m2 családi házat 10 NAP alatt 5 munkás emelte fel. Ezt megnézhetitek a blogunkban itt a menűben.

Ezen okból kifolyólag a munkaerő és annak költsége sokkal, de sokkal olcsóbb.

Környezetbarát technológia. Éppen ez az egyik legjobb túlajdonsága. Míg a legszennyezőbb légszennyezésért felelős anyagok az acél és a cement gyártás, addig a CLT előállítása negatív terhet ró a légszennyezésre. Hogy ez hogy lehetséges? A fa nővekedésekor a CO2-ot elnyeli, ami így tárolásra kerül a falakban. És könnyen lehet újra hasznósítani is ha bontásra kerülne a sor. Valamint nem kerül a bontás alatt és utánna sem szennyező anyag a természetbe. Hogy viszont sok fát kell kivágni? Ezek álltalában erre a célra telepített erdőkből származnak, de elmondható, hogy bár évről-évre nő a fa felhasználása európában az erdők területe ennél nagyobb ütemben nő. Magyarország az 1990-es évekhez képest megduplázta erdeinek nagyságát.

Az építkezés sokkal tisztább. Száraz építés. Nincs szükség sittes konténerek tucatjaira. Egy családi ház esetén csak a sitt elszálítása akár 1 millió is lehet, nem beszélve az anyagról amit elvitetünk. Ez egy kész termékként érkezik, így a legnagyobb hulladék a csomagoló anyagok fogják alkotni, amelyet viszont díjmentesen átvesznek az újrahasznósító szolgáltatók.

És még sorolhatnám, de így is meggyőző a véleményem szerint.

Egy kis plusz….

A CLT ház szigetelése sem éppen hagyományos. Vízre és tűzre is teszteltem, nézzétek meg a videót itt.