CLT technológia bemutatása

“A fa az új Beton”

Miért CLT? Mi indokolja alkalmazását, egy mai modern korban?

Mai világunk tele van kihívásokkal. Némelyik olyan, amelyre sűrgősen és hatékony választ kell adnunk. A légszennyezés kétharmadáért az acél és a cement gyártás felelős. Vagyis az építőipar.

A másik probláma a népesség nővekedése és annak ősszetételének változása. Egyre többen leszünk, de egyre kevesebb a munkások száma százalékosan a teljes lakosság arányában.

Mindezt egy olyan társadalomban ahol mindent gyorsan, olcsón, percízen szeretnénk.

Hála az előrelátó mérnököknek a megoldás is megvan már ezekre a problémákra. A 2000-es évekre Ausztriai egyetemeken kifejlesztették a ma CLT-ként (cross laminated timber-kereszt írányban ragasztott faanyag) ismert építési módszert. Mára a technológia hihetetlen gyorsasággal terjed. Aki egy kicsit is utánnanéz a tényeknek azt meggyőzi.

Mik a CLT előnyei?

A teljesség igénye nélkül és főleg laikusoknak:

Nagyobb tér nyerhető vele a hagyományos tégla falazattal szmben. Méghozzá nem is kevés, egy 100m2 ház esetén a CLT 9-9,5m2 plusz nettó teret biztosít. Ez egy gyerekszobával többet jelent.

A falak egyenesek és a sarkok tényleg 90 fokosak. Mindenki találkozott olyan falakkal amihez nem lehetett bútort tolni. Illetve a sarokba illeszteni semmit sem. Nos itt erről szó sem lehet. Ezek a CLT panelek nagy táblákban préselt és ragasztott anyagok, amelyeket CNC (számítógép vezérelt marógép) gépekkel tized milliméter pontosan vágnak ki. És nem csak a falakat, de az ablakok, ajtók helyét is.

Tömör fa falak. 6cm-től 34cm vastagságig bármi megvalósítható. A falra könnyen rögzíthető bármi egyszerű facsavarral. Természetesen nem kell látszónek lennie a fa szerkezetnek. Könnyen bórítható gipszkartonnal, festhető, tapétázható.

EZ NEM KÖNNYŰSZERKEZETES HÁZ! Van hőtároló kapacitása. Vagyis nem hűl olyan gyorsan, ha kikapcsoljuk a fűtést. Nehezebb és stabilabb is, de 5x könnyebb a betonnál! A szilárdságát ugyan azzal a C24-el jelőlik mint a betont. Vagyis kíválló megoldás ráépítéseknél.

Tűzállósága megdöbbentő. Igen fából van, de ne hidjük, hogy olyan könnyű meggyújtani, vagy ha sikerül is az messze tovább bírja a terheléseket mint az acél vagy beton födémek. Ami egyelő a kisebb kárral és nagyobb túlélési esélyekkel.

Földrengésálló. Tudom itthon ez nem jellemző, de egy kisebb rengés is tud károkat okozni. Persze mindent össze lehet dönteni, de ha megnézitek ezt a videót akkor nem kérdés a biztonsága. Felhívnám a figyelmet a videó belső térben felvett anyagára. A rengés után sem látni a falon semmi repedést, bár a bútorok szana-szét repültek.

GYORS! Ezt nagyon ki kell emelni. A idő pénz, főleg annak aki építkezik. Kanadában egy komplett 18 emeletes egyetemi épületet húztak fel CLT-ből 9 és fél HÉT alatt. És mindezt csak 9 munkás. De ne mennyünk messzire. Veresegyházon egy 312m2 családi házat 10 NAP alatt 5 munkás emelte fel. Ezt megnézhetitek a blogunkban itt a menűben.

Ezen okból kifolyólag a munkaerő és annak költsége sokkal, de sokkal olcsóbb.

Környezetbarát technológia. Éppen ez az egyik legjobb túlajdonsága. Míg a legszennyezőbb légszennyezésért felelős anyagok az acél és a cement gyártás, addig a CLT előállítása negatív terhet ró a légszennyezésre. Hogy ez hogy lehetséges? A fa nővekedésekor a CO2-ot elnyeli, ami így tárolásra kerül a falakban. És könnyen lehet újra hasznósítani is ha bontásra kerülne a sor. Valamint nem kerül a bontás alatt és utánna sem szennyező anyag a természetbe. Hogy viszont sok fát kell kivágni? Ezek álltalában erre a célra telepített erdőkből származnak, de elmondható, hogy bár évről-évre nő a fa felhasználása európában az erdők területe ennél nagyobb ütemben nő. Magyarország az 1990-es évekhez képest megduplázta erdeinek nagyságát.

Az építkezés sokkal tisztább. Száraz építés. Nincs szükség sittes konténerek tucatjaira. Egy családi ház esetén csak a sitt elszálítása akár 1 millió is lehet, nem beszélve az anyagról amit elvitetünk. Ez egy kész termékként érkezik, így a legnagyobb hulladék a csomagoló anyagok fogják alkotni, amelyet viszont díjmentesen átvesznek az újrahasznósító szolgáltatók.

És még sorolhatnám, de így is meggyőző a véleményem szerint.

Egy kis plusz….

A CLT ház szigetelése sem éppen hagyományos. Vízre és tűzre is teszteltem, nézzétek meg a videót itt.